terug naar nieuwsoverzicht

Mag u barbecueën op het balkon of gooit een BBQ verbod roet in het eten?

Het water loopt u al in de mond?

Niets zo gezellig op een zwoele zomeravond dan uw vrienden of familie uitnodigen voor een heerlijke BBQ. Bij een open bebouwing is de tuin sowieso de place-to-be, maar als u op het balkon of terras van een appartementsgebouw wilt barbecueën, dan kijkt u best na of uw plannen niet gedwarsboomd worden door een BBQ verbod.

Hoe weet u of er een BBQ verbod geldt in uw appartementsgebouw?

Voor gebouwen met meerdere eigenaars worden er leefregels afgesproken om de (brand)veiligheid, orde, netheid en rust in het pand te bewaken. Die regels worden samengevat in het reglement van inwendige orde. Dat maakt samen met het reglement van mede-eigendom deel uit van de basisakte die elke nieuwe eigenaar van de notaris ontvangt.

Dat “huisreglement” bevat allerlei richtlijnen over wat mag en wat niet mag in het gebouw en welke verplichtingen de bewoners ten opzichte van elkaar hebben. Wie de stoep moet vrijmaken bij sneeuwval, of de lift gebruikt mag worden om te verhuizen, welke zaken wel of niet in de gemene delen geplaatst mogen worden en een BBQ verbod bijvoorbeeld.

Voor u uitnodigingen begint te versturen, kan u dus best even nakijken of er in uw gebouw zo’n BBQ verbod geldt. Zo weet u ook of barbecueën op het terras of balkon helemaal verboden is of er enkel een beperking geldt voor het type barbecue (houtskool, gas, elektrisch) om brandveiligheid te garanderen.

Als het reglement van inwendige orde niet uithangt in het pand en u uw exemplaar niet meer terug vindt, kan u steeds een kopie aanvragen bij de syndicus.

Barbecueën op het terras of balkon verboden… Wat nu?

Als het reglement van inwendige orde barbecueën op het balkon of terras verbiedt, dan bent u in principe uitgepraat. Het huisreglement moet namelijk door iedere bewoner gerespecteerd worden om burenruzies te vermijden.

U kan dus best gewoon even toestemming aan de buren gaan vragen. Op voorhand verwittigen en de buren eventueel ook mee uitnodigen, kan wonderen doen!

Ook bij protest hoeft u de BBQ echter niet per se af te blazen. Waarom niet aan vrienden of familieleden vragen of u hun tuin mag gebruiken? Als ze mogen aanschuiven, is er vast geen bezwaar. En heeft u er al eens aan gedacht om af te spreken op een openbare bbq-zone? Verschillende steden stellen publieke bbq locaties, met of zonder vaste barbecue, gratis ter beschikking. De openbare bbq locaties in uw buurt en de gebruiksregels kan u vast terugvinden op de website van de stad en/of de lokale politie.

Wat brengt de toekomst?

Om het BBQ verbod volledig uit het reglement van inwendige orde te schrappen, spreekt u best de syndicus aan. Die kan het voorstel tot schrapping op de agenda van de Algemene Vergadering plaatsen. Bij voldoende stemmen wordt het reglement aangepast.

Maar opgelet! Die ene buur die wél voorstander is van het bbq verbod, kan alsnog uw toekomstige eetfestijnen verbrodden. U bent namelijk verplicht om elke vorm van overlast (geurhinder, lawaaihinder,…) te vermijden. Lastige buren kunnen soms verrassend snel hinder ondervinden en de politie op bezoek sturen. Ook zonder BBQ verbod is het dus opletten geblazen met die maak-de-buren-jaloers barbecue kruiden!

Tips?

  • Nodig je buren uit voor een gezellige buren bbq. Hoe beter de relaties, hoe meer tolerantie!
  • Verwittig de buren altijd (ook als je dat niet verplicht bent). Zo kunnen ze ramen gesloten houden om rookgeuren buiten te houden en vooraf ook al rekening houden met extra drukte en geluid.
  • Houd het na 22 u sowieso rustig om klachten over nachtlawaai te vermijden.
  • Keep it safe! Zet de bbq op een stabiele ondergrond en uit de wind. Vermijd brandversnellers en houd ook een blusemmer in de buurt.

Vragen?

Vragen over dit artikel? Of wilt u het huisreglement laten aanpassen of er een laten opstellen maar u heeft nog geen syndicus voor uw gebouw? Neem gerust even contact met ons op of neem een kijkje wat onafhankelijk syndicus Verhelst Beheer voor u kan betekenen.

terug naar nieuwsoverzicht