Vanaf 2022 moet je ook voor de gemeenschappelijke delen van je appartementsgebouw een energieprestatiecertificaat hebben!
Het voorleggen van een energieprestatiecertificaat (EPC) is vanaf 2022 ook verplicht voor de gemeenschappelijke delen van appartementsgebouwen. Met deze maatregel laat de overheid kopers en huurders toe om beter in te schatten hoe energiezuinig het volledige gebouw is.
Een periode van 2 jaar (vanaf 2020) is voorzien om zo’n “EPC gemeenschappelijke delen” te laten opmaken. Als eigenaar of vereniging van mede-eigenaars heb je dus nog tijd tot eind 2021!
Zeer veel gezinnen, naar schatting 1/3 van alle gezinnen in Vlaanderen, wonen in een appartementsgebouw. Veel van die oudere appartementsgebouwen zijn niet conform de huidige normen van energiezuinigheid.
Het EPC voor de gemeenschappelijke delen moet eigenaars van appartementsgebouwen betere inzichten geven in de energieprestatie van het gebouw om toekomstige renovaties te bevorderen.
Het EPC-attest geeft de milieuvriendelijkheid van je pand weer aan de hand van een score. Zo krijg je een letterlabel van A+ tot F.
Een A+ score betekent dat het pand zeer milieuvriendelijk is,. Scoort het pand een ‘F’, dan beschikt het niet over energiezuinige maatregelen zoals bv. dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen…
De eigenaar of vereniging van mede-eigenaars van het appartementsgebouw stelt samen met de syndicus, die verantwoordelijk is voor het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes, een energiedeskundige type A aan.
De aangestelde energiedeskundige zal tijdens een bezoek aan het pand alle informatie over de gemeenschappelijke delen ontvangen en onderzoeken. De deskundige levert vervolgens het EPC attest af aan zijn opdrachtgever.
Het EPC gemeenschappelijke delen is 10 jaar geldig.
terug naar nieuwsoverzicht