Een regelmatig onderhoud van de verwarmingsketel is wettelijk verplicht en daar is een goede reden voor. Een goed onderhouden verwarmingsketel zal namelijk een betere verbranding genereren wat een positieve impact op het milieu, uw gezondheid en uw energiefactuur heeft. Een goed werkende verwarmingsketel zal namelijk minder energie verbruiken, minder schadelijke stoffen uitstoten én een hoger energierendement opleveren.
Ook voor uzelf is het erg interessant om uw verwarmingsketel regelmatig te laten nakijken. Eventuele storingen en defecten kunnen namelijk tijdig worden opgespoord en verholpen, wat duurdere herstelkosten kan vermijden en uw ketel gaat doorgaans ook langer mee. Ook uw persoonlijke veiligheid is uiteraard gebaat bij zo’n periodiek onderhoud.
Er zijn dus heel wat redenen waarom uw verwarmingsketel laten onderhouden een verstandige zet is, maar hoe zit het nu precies met de wettelijke verplichtingen?
Hoe vaak onderhoud van de verwarmingsketel verplicht is, hangt af van het type installatie.
Voor installaties op hout, kolen of stookolie is een jaarlijks onderhoud verplicht voor installaties op hout, kolen of stookolie. Vooral bij stookolie installaties moet de brander bovendien minimaal 1 maal per jaar afgesteld worden. Bij hout en kolen is vooral de schoorsteen een zwakke plek die best regelmatig nagekeken en gereinigd wordt om schoorsteenbrand te vermijden.
Voor aardgas installaties ligt de wettelijke controletermijn op 2 jaar.
Voor beide types laat u het onderhoud best uitvoeren door een erkend technicus. Enkel een erkend technicus, reinigingsbedrijf of schoorsteenveger mag immers een geldig attest afleveren (onderhoudsattest, reinigingsattest of verbrandingsattest) dat u minimaal 2 jaar dient te bewaren.
Nuttig om te weten: het wettelijk verplichte onderhoud is van toepassing op het centraal verwarmingssysteem, niet op toestellen die niet gekoppeld zijn en slechts sporadisch gebruikt worden.
Is uw verwarmingstoestel ouder dan 15 jaar, dan moet u volgens de Europese richtlijn 2002-91 een verwarmingsaudit laten uitvoeren binnen de 2 jaar nadat het toestel 15 jaar geworden is. Ook deze audit dient door een erkend technicus uitgevoerd te worden.
Al is het natuurlijk wel interessant om te overwegen om het oude toestel te vervangen door een nieuw, performanter en energiezuiniger model. Dat kan u namelijk heel wat energiebesparing opleveren.
Een jaarlijkse of tweejaarlijkse onderhoudsbeurt wordt snel vergeten. Om geen enkel onderhoud van de verwarmingsketel te missen en in regel te blijven met de wetgeving, kan u een onderhoudscontract aangaan bij een erkende technicus. De technicus in kwestie zal dan zelf contact opnemen om een afspraak in te plannen én de onderhoudskosten zijn vaak goedkoper dan bij afspraken op afroep. Een dubbel voordeel dus.
Gaat u voor het eerst verhuren en kan u wel wat advies gebruiken? Neem gerust contact op met de Verhelst Beheerexperten. Wij hebben heel wat praktische oplossingen in gedachten om u bij het beheer van uw vastgoed te begeleiden.
terug naar nieuwsoverzicht