terug naar nieuwsoverzicht

Is een syndicus verplicht?

Bij gebouwen met meerdere eigenaars is in principe het oprichten van een VME met rechtspersoonlijkheid en een wettelijke vertegenwoordiger / syndicus aanstellen verplicht.

De VME kan ook enkel een geschil voor de rechtbank trekken via haar wettelijke vertegenwoordiging. Zonder syndicus kan u bijvoorbeeld een mede-eigenaar die zijn bijdrage in de kosten niet betaalt niet aanklagen!

De syndicus wordt verkozen tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VME. Elke mede-eigenaar of bewoner kan tot syndicus van het gebouw benoemd worden, maar een externe en professionele syndicus inschakelen, is zeker het overwegen waard. Alleen zo bent u zeker dat alle taken correct en vakkundig worden uitgevoerd, maar ook dat ieders belangen onpartijdig verdedigd worden!

Wanneer u alleen eigenaar bent van een gebouw met meerdere bewoners bent u niet verplicht om een syndicus aan te stellen, maar een rentmeester inschakelen om het dagelijks beheer van het gebouw voor u te verzorgen, is zeker een interessante zaak!

terug naar nieuwsoverzicht