terug naar nieuwsoverzicht

Voortaan in alle woningen rookmelders verplicht!

Een kleine investering die levens redt!

In 2018 kwamen 56 mensen om door een woningbrand.  Niet alleen het vuur, maar vooral de verstikkende en/of giftige rookontwikkeling zijn levensgevaarlijk en die risico’s worden nog al te vaak onderschat. Nochtans zijn rookmelders al jarenlang verplicht bij renovaties en in huurwoningen en worden er ook voortdurend sensibiliseringscampagnes rond brandveiligheid gelanceerd….

Hoe dan ook, vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in ALLE Vlaamse woningen! 

Sinds wanneer zijn rookmelders verplicht?

In Vlaanderen geldt al sinds 8 mei 2009 dat rookmelders verplicht zijn in nieuwe woningen alsook in woningen die gerenoveerd worden met een stedenbouwkundige vergunning.

In huurwoningen zijn rookmelders verplicht sinds 1 januari 2013. Aan het huurcontract moet zelfs een bewijs aangehecht worden dat er wel degelijk rookmelders geïnstalleerd werden (en wel op een correcte wijze).

 

Vanaf 1 januari 2020 geldt verplichte aanwezigheid van rookmelders in alle Vlaamse woningen. Ook in particuliere woningen met privé-bewoning door de eigenaars en in studentenkamers dus !

Waar rookmelders ophangen?

Wat zegt de wet?

Het Vlaamse Woningdecreet stelt dat elke afzonderlijke woning (bv. een huis, appartement of studio) op elke verdieping over minstens één rookmelder moet beschikken. Voor kamerwoningen (bv. studentenkoten) geldt evenwel dat er in elke kamer een aparte rookmelder moet hangen.

In de meeste gevallen bent u dus niet verplicht om in elke ruimte rookmelders te hangen. Maar neemt u het risico? 

Met een beperkte investering kan u het leven van uw familieleden, medebewoners of huurders redden en mogelijks zelfs op tijd voorkomen dat uw huurpand volledig afbrandt.

Tips voor de plaatsing van rookmelders

  • Voorzie zeker een rookmelder in elke slaapkamer en bij voorkeur ook in elke ruimte die u op de kortste vluchtweg naar buiten passeert.
  • Probeer de rookmelders niet weg te steken in hoeken, maar installeer ze in het midden van het plafond. Dek de rookmelders ook nooit af!
  • In technische ruimtes schuilt het grootste brandgevaar. Voorzie daarom ook een rookmelder in de kelder/zolder/berging of elke andere ruimte waarin zich een verwarmingsketel, de elektriciteitskast, enz… bevindt. 
  • Hang beter geen rookmelder vlak boven het kookvuur of de oven om ergernis door veelvuldig vals alarm te vermijden. 

 

Wie is verantwoordelijk voor rookmelders in huurwoningen?

De aankoop- en installatiekosten voor de rookmelders zijn ten laste van de verhuurder. Het is echter aan de huurder om deze correct te onderhouden. Is de levensduur van de batterij, zoals de fabrikant die vooropstelt, overschreden? Dan dient uw huurder naar de winkel te gaan en deze te vervangen.

 

rookmelders verplicht

Welke rookmelders kopen?

U koopt best niet eender welke rookmelder. Ook voor het apparaat gelden namelijk aandachtspunten en wettelijke verplichtingen. U kan best rookmelders kopen die:

  • CE-gekeurd zijn en voldoen aan de NBN EN14604 norm
  • bij rookontwikkeling een scherp geluidssignaal creëren
  • niet van het ionische type zijn (wel optische rookmelders)

De verplichtingen en nog meer aanbevelingen om de juiste rookmelder te kiezen, vindt u terug op de website van Wonen Vlaanderen.

Extra tips

  • U bent geen doe-het-zelver of Handige Harry? Kies dan voor zelfklevende rookmelders die u niet hoeft vast te boren of laat uw vaste elektricien geschikte rookmelders leveren en plaatsen. De factuur kan dan meteen als bewijs dienen voor de correcte installatie.
  • Reserve batterijen worden maar al te vaak vergeten op het boodschappenlijstje. Haal daarom op voorhand al voldoende batterijen in huis zodat u lege batterijen meteen kan vervangen. Of kies bij de aankoop al voor rookmelders waarvan de batterijen een levensduur van meerdere jaren hebben.

Meer weten over uw verplichtingen als verhuurder, huurder of eigenaar?

Bij Verhelst Beheer en Verhelst Vastgoed houden we de recentelijke ontwikkelingen inzake (ver)huurverplichtingen nauwlettend in het oog. Stel ons gerust al uw vragen!

terug naar nieuwsoverzicht