terug naar nieuwsoverzicht

U verhuurt? Opgelet, want rookmelders zijn verplicht!

Een kleine investering die levens redt!

In 2014 kwamen maar liefst 69 mensen om door een woningbrand. Het aantal sterfgevallen had zonder twijfel veel lager kunnen zijn als er in elke woning rookmelders waren voorzien. Nochtans is het plaatsen van rookmelders in de meeste woningen al geruime tijd verplicht.

Wanner zijn rookmelders verplicht?

In Vlaanderen is sinds 8 mei 2009 de aanwezigheid van rookmelders verplicht in nieuwe woningen en in woningen die gerenoveerd worden als daarvoor een stedenbouwkundige vergunning werd aangevraagd.

Sinds 1 januari 2013 al zijn rookmelders ook verplicht in huurwoningen waarvoor een nieuwe huurovereenkomst wordt afgesloten en als de huurwoning bestemd is voor huisvesting. Meer nog, voor alle huurovereenkomsten afgesloten na 31.12.2012 moet er eveneens een bewijs aan het huurcontract worden gehecht dat er wel degelijk rookmelders, op een correcte wijze, geïnstalleerd werden.

Het huurcontract liep al op 31 december 2012? Dan heeft u voor woningen gebouwd voor 1945 nog tijd tot 1 januari 2016 om alsnog rookmelders te voorzien. Voor woningen gebouwd na 1945 geldt de verplichting vanaf 1 januari 2019.

U verhuurt een woning of appartement in Brussel of Wallonië?

De regels en verplichtingen inzake rookmelders in huurwoningen verschillen van gewest tot gewest.

In Brussel moeten sinds 2005 bijvoorbeeld in alle huurwoningen 1 of meerdere optische rookmelders geplaatst worden langs de evacuatieweg. In elke kamer die de bewoner zou doorkruisen bij een eventuele evacuatie van de slaapkamer naar de uitgang van het gebouw moet dus een rookmelder voorzien worden.

In Wallonië moeten zowel huurwoningen als eigen woningen al sinds 2006 over 1 of meerdere optische rookmelders beschikken. Per bouwlaag is bij oppervlaktes <80 m2 1 rookmelder verplicht, bij grotere oppervlaktes zijn er 2 rookmelders per bouwlaag vereist.

Ook rookmelders in de gemeenschappelijke delen nodig?

Het is niet verplicht om rookmelders in de gemeenschappelijke delen van het gebouw te plaatsen. Niet in Vlaanderen, maar ook niet in Brussel of Wallonië. Maar neemt u het risico? Met een beperkte investering kan u namelijk het leven van uw bewoners redden en mogelijks ook tijdig voorkomen dat uw huurpand volledig afbrandt.

Wie draait er op voor de rookmelders in huurwoningen?

De aankoop- en installatiekosten voor de rookmelders zijn ten laste van de verhuurder. Het is echter aan de huurder om deze correct te onderhouden. Is de levensduur van de batterij, zoals de fabrikant die vooropstelt, overschreden? Dan dient uw huurder naar de winkel te trekken en deze te vervangen.

Rookmelders kopen en laten installeren

U koopt best niet eender welke rookmelder. Ook voor het apparaat gelden namelijk wettelijke verplichtingen. De rookmelders moeten bijvoorbeeld CE-gekeurd zijn, voldoen aan de NBN EN14604 norm, reageren op rookontwikkeling bij brand door middel van een scherp geluidssignaal en niet van het ionische type zijn.

Deze verplichtingen en verdere aanbevelingen om de juiste rookmelder te kiezen, kan u nalezen in de folder Richtlijnen voor aankoop en plaatsing van rookmelders die u op deze webpagina kan consulteren en downloaden.

U bent niet echt een doe-het-zelver op dat vlak? Uw vaste elektricien kan u vast geschikte rookmelders leveren en deze voor u installeren. En zo heeft u meteen een factuur dat als bewijs kan dienen van de correcte plaatsing…

Meer weten over uw verplichtingen als verhuurder of over rookmelders?

Bij Verhelst Beheer/Verhelst Vastgoed houden we de recentelijke ontwikkelingen inzake (ver)huurverplichtingen nauwlettend in het oog. Aarzel dus zeker niet om ons te contacteren en advies en informatie aan te vragen.

terug naar nieuwsoverzicht