Als eigenaar van een appartement in een appartementsgebouw bent u wettelijk gezien inderdaad gedeeltelijk eigenaar van het dak. Toch wil dat niet zeggen dat u ook volledige zeggenschap heeft over uw deel van het dak. Het dak en de dakbedekking behoren immers tot de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Daardoor moeten alle beslissingen daaromtrent door alle mede-eigenaars samen worden genomen.
Kortom, wil u zonnepanelen op het dak van uw appartement plaatsen, dan zal u toestemming moeten vragen aan de Vereniging van Mede-Eigenaars (VME) tijdens de Algemene Vergadering, zelfs als de overige eigenaars niet betrokken zijn bij de kosten voor de plaatsing en/of het onderhoud ervan.
Concreet neemt u best contact op met de syndicus van het gebouw. Hij kan de bepalingen van de basisakte nakijken en uw verzoek tot plaatsing van zonnepanelen op het dak op de agenda van de volgende Algemene Vergadering plaatsen. Een 3/4e meerderheid van stemmen volstaat dan om aan de slag te kunnen.
Toch wacht u best nog 4 maanden na die goedkeuring voor u de zonnepanelen effectief laat plaatsen. Zo bent u zeker dat geen enkele mede-eigenaar na de goedkeuring protest aantekent bij de vrederechter.
Zijn de mede-eigenaars niet meteen bereid om in te stemmen, dan kan u ook een toelating onder voorwaarden voorstellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een gebruiksvergoeding voor het dak af te spreken.
Of u zonnepanelen op het dak van uw (dak)appartement mag plaatsen of niet, hangt van meerdere factoren af. In ieder geval gaat u best eerst bij uw lokale gemeente en bij uw syndicus ten rade voor u effectief offertes begint op te vragen.
Zoekt u nog een syndicus of een bemiddelaar om uw zaak te bepleiten bij de overige mede-eigenaars? Neem dan vrijblijvend contact op met Verhelst Vastgoed of Verhelst Beheer om de mogelijkheden te bespreken.
terug naar nieuwsoverzicht